Sănătatea mintală pe timp de pandemie
Coronavirus, SARS-CoV-2, Covid. Televizor, radio, facebook, newlettere, Ro-alert. Informații cantitative, contadictorii, panică și confuzie.
O problemă care devine din ce în ce mai actuală în contextul pandemiei este sănătatea mintală. Fiecare dintre noi este afectat într-un alt fel, fiecare gestionează situația mai bine sau mai rău. Drept urmare, toți încercăm să găsim soluții aplicate pentru a ne adapta și pentru a ne păstra sănătatea mintală.
Fie că mergem la terapie, încercăm să stăm cât mai mult în natură sau ne găsim hobiuri noi, yoga este potrivită pentru oricine, indiferent de vârstă, religie, statut sau nivel fizic.
Mulți asociază yoga cu budhismul sau hinduismul, cu regimurile vegetariene sau vegane și cu poziții întortocheate în care cei mai mulți dintre noi nici nu visăm să putem sta. Însă lucrurile sunt mai simple de atât.
“Yoga este practica tolerării consecințelor de a fi tu. ”
– Bhagavad Gita
Două dintre cele mai importante puncte ale practicării yoga sunt relaxarea și respirația. Deși respirația este un proces natural, pare greu de crezut dar există respirație reșită. Tehnicile de respirație pe care le înveți în timpul practicării yoga te ajută atât să ai o respirație corectă, cât și să folosești respirația pentru a te relaxa sau pentru a te liniști daca te enervezi sau te sperii.
Beneficiile sunt nenumărate, de la creșterea flexibilității până la îmbunătățirea posturii și chiar vindecarea anumitor probleme medicale. Însă în ultimul an, din ce în ce mai mulți oameni s-au apucat de yoga pentru relaxare și pentru liniștirea minții.
Un alt plus al acestei practici este că poate fi făcută oriunde: la sala de sport, la studioul de yoga, în parc, în curte, pe balcon sau în casă. Tutorialele de pe youtube fac lucrurile și mai ușoare, și mai accesibile. Tot ce îți trebuie este un pic de timp și un covoraș.
Amenajarea spațiului de yoga
Având în vedere situația anului în desfășurare, cel mai simplu este să îți amenajezi un colț pentru yoga chiar la tine acasă. În funcție de cât de mult spațiu ai la dispoziție și cât de mult ești dispus să investești în acest lucru, iată aici câteva elemente pentru crearea unei ambianțe plăcute și relaxante.
Lemn, parchet, dușumea și orice altceva din categoria lemnului. Spre deosebire de gresie, lemnul este mai cald, mai primitor și mai apropiat de natură. Colecția Barolo este realizată în întregime manul, compusă dintr-un strat nobil de strejar european, susținut de un strat fenolic de mesteacăn. Colecția Archipelaghi este compusă din 5 mini-colecții, fiecare cu particularități, dimensiuni, grosimi și finisaje proprii. De asemenea potrivită pentru acest spațiu este colecția Lumbertech, care îmbină perfect rezistența și frumusețea cu tehnologia de ultimă generație.
“Succesul practicării yoga nu stă în abilitatea de a sta în diverse posturi, ci în modul pozitiv în care îți schimba modul de a-ți trăi viața și relațiiler.”
– T.K.V. Desikachar
Shopping list
Odată rezolvată partea pardoselii, mai rămân ales elementele specifice, covorașul de yoga, lumânările, crisatelele, plantele și bețele parfumate.
Covorașele sau saltelele le găsiți cu ușurință, atât la marii comercianți (decahlon.ro, sportisimo.ro) cât și la magazine specializate cum ar fi yoga-shop.ro. Tot aici găsiți toate informatțiile necesare alegerii corecte a saltelei de yoga. Pentru cristale și bețe parfumate, scoatem din mânecă un pont, aflat în partea din spate a magazinului Home & Design Mall, din Prelungire Ghencea. Îi găsiți și online, dar nimic nu se compară cu alegerea cristalelor la fața locului sau cu a aromelor care ți se par cel mai relaxante. La lumânări nu știm dacă cineva se pricepe mai bine ca cei la Yankeeland. Iar la perne decorative și statuete vă ajută Jysk.
Namaste!
Am pregătit podeaua, am ales cele mai calde și linițtitoare culori, am aprins bețișoarele și am curățat cristalele. A mai rămas doar un pas. Dacă sunteți începători, youtube-ul vă oferă tot ce vă doriți. Dacă deja stăpâniți asanele și sărutul soarelui, puneți pe fundal playlistul cu meditații și închideți ochii. Deja e mai bine, nu-i așa?