În procesul de alegere al parchetului, nu ne limităm doar la nuanțe, culori, specii de lemn sau elementele de design precum noduri sau vene, ci luăm în calcul, desigur, și finisajul. Scopul finisajului nu este doar estetic, să ne încânte sau să confere lemnului nuanța de culoare pe care o iubim, acesta are și rolul de a proteja parchetul de agenți externi mai mult sau mai puțin agresivi.
În ciuda faptului că există o mulțime de produse pe piață, finisajele sunt reduse doar la aceste două opțiuni: PARCHET LĂCUIT sau PARCHET ULEIAT. Iată o comparație a celor două.
Parchetul lăcuit este unul hrănit
Parchetul lăcuit este mai rezistent la pete și zgârieturi, dar acestea apar vizibile în timp, după o lungă utilizare și întreținere precară. Lacul pentru lemn creează o peliculă superficială cu grade diferite de transparentă, care poate dura între 10 și 20 de ani în funcție de uzura lemnului, iar de-a lungul acestei perioade podeaua poate fi tratată cu produse de întreținere de calitate, făcând finisajul mai strălucitor,
prelungind durata de viață a parchetului.
Lacurile oferă mai multe tipuri de finisaje sau niveluri de strălucire, alegerile fiind între mat, satinat sau lucios. Alegând un finisaj cu adevărat mat şi un baiţ neutru, o podea lăcuită poate arăta de fapt ca şi cum ar fi fost impregnată cu ulei. Utilizaţi lacul mat pentru podele din lemn (şi mobilă) pentru a obţine un aspect asemănător cu un finisaj în ulei. Unele lacuri oferă rezistenţă la alunecare, util de exemplu pe scări sau în camerele copiilor. Din punct de vedere al reparatiilor insa problema este mai complicata, pentru ca lacul nu permite refinisarea locala. Astfel, in cazul unei zgarieturi sau amprentari mai grave, trebuie inlocuita placa respectiva sau refinisata
toata incaperea. Lacul face parchetul din lemn destul de rezistent și practic de curățat.
De-a lungul anilor, devine necesar un proces de șlefuire, un meșter specializat va șlefui parchetul îndepărtând vechiul lac, pentru a răspândi un nou strat care să păstreze podeaua ca nouă pentru un nou ciclu de utilizare.
Parchetul uleiat aduce fibra la viață
Parchetul uleiat necesită mai multă întreținere, dar dacă este tratat periodic cu produse de întreținere de calitate, podeaua va fi întotdeauna strălucitoare și fără zgârieturi, fără a fi nevoie de o a doua șlefuire.
În comparație cu lacul, uleiul nu acoperă suprafața, ci este absorbit de fibrele lemnoase, permițând păstrarea trăsăturilor estetice ale lemnului și, cel mai important, a culorii sale naturale. Este important ca uleiul să se aplice până când lemnul se saturează şi în mod corect, deoarece uleiul aplicat în cantitate prea mică şi în mod necorespunzător poate conduce la murdărirea prea rapidă a podelei.
Dacă podeaua din lemn impregnată cu ulei urmează să fie utilizată într-o zonă cu trafic intens, luaţi în considerare alegerea unui material lemnos de esenţă mai tare. O podea impregnată cu ulei oferă rezistenţă scăzută la substanţe chimice şi la urme de paşi. Pe de altă parte, zgârieturile sunt aproape invizibile, iar urmele pot fi reparate destul de uşor.
Uleiul este considerat ca fiind varianta mai eco în raport cu lacul, care în pofida existenței noilor standarde de mediu privind restricționarea conținutului de solvenți și compuși organici volatili, are la baza poliuretanul. Un parchet cu ulei își asumă un aspect proaspăt de lungă durată, iar absorbția profundă a uleiului conferă strălucirea și căldura podelei. Întreținerea parchetului uleiat nu necesită un expert în lemn,
deoarece se poate face acasă cu produsele de întreținere specific recomandate.
În final, ce alegem?
Nu există cea mai bună alegere între cele două, fiecare dintre ele are finisaje și virtuți deosebite, punctul de vedere este întotdeauna foarte subiectiv și într-adevăr depinde de fiecare ce așteptari are pentru casa: parchetul lăcuit este o întreținere mai la îndemână, parchetul uns cu ulei câștigă în timp trăsături extraordinare.
În general, diferența dintre produsele de întreținere pentru parchet lăcuit sau uleiat constă în conținutul mai mare de poliuretan sau ulei, cu rol de a “hrani” și menține aspectul finisajului inițial.
Ce finisaje preferi? Parchet uns cu ulei sau parchet lăcuit?
Descoperiți colecțiile noastre de parchet din lemn lucrat pe rețete ”Made in Italy”, definite prin măiestrie, artizanat și tradiție.